WE HEBBEN HOREN VERTELLEN DAT VERLIJMDE GEVELPLATEN SOMS NA ENIGE TIJD LOSKOMEN, EN DAT VOORAL IN DE HOEKEN. IS DAT WAAR? EN HOE KOMT DAT?

Wanneer een gevelplaat correct en vakkundig met een TWEHA product wordt verlijmd, komt het nooit los. In de zeldzame gevallen dat een lijmverbinding na verloop van jaren toch loskomt, is deze slecht uitgevoerd. Het ligt in die gevallen niet aan het lijmproduct zelf, wel aan de slechte plaatsing, verkeerde detaillering of gebruik van een ander, veelal onbetrouwbaar, lijmsysteem.

Jammer genoeg stellen wij al te vaak vast dat er nog steeds (onder)aannemers bestaan die gevelplaten verlijmen plaatsen zonder kennis van zaken of met nonchalance. Hiermee willen ze voor zichzelf tijd en geld besparen, maar leveren ze uiteindelijk aan de opdrachtgever minderwaardige kwaliteit.

Waarom is een doordachte keuze van het lijmsysteem zo belangrijk?
Naast een duurzame hechting is de elasticiteit van de lijmverbinding belangrijk. Dit betekent enerzijds dat de hechting aan de gevelplaat én draagconstructie gedurende extreme weersomstandigheden nooit faalt en anderzijds als gevolg van wisselende temperaturen en vochtigheid probleemloos kan uitzetten en krimpen.
De juiste lijm laat niet los, wordt nooit broos en ontstaan er geen scheuren. Ook niet na vele jaren aan de gevel.

Waarom is een juiste detaillering zo belangrijk?
De samenstelling van de gevelconstructie is de laatste decennia heel wat ingewikkelder geworden door de toegenomen diversiteit aan lagen. De gevelbekleding speelt daarbij de hoofdrol: ze beschermt de binnenlagen van de constructie tegen de buitenomgeving en verbetert of garandeert zo de prestaties en duurzaamheid van de componenten in de gevelconstructie.
Het hoeft derhalve geen betoog dat de detaillering van deze gevelconstructie aandacht behoeft, zowel in de ontwerp als de uitvoeringsfase!
Een verkeerd ontworpen of uitgevoerde detaillering beïnvloedt de levensduur en prestatie van de gevelconstructie.

Waarom is een betrouwbaar lijmsysteem zo belangrijk?
Er zijn (onder)aannemers die een paar kokers ‘MS’ bij de bouwmarkt uit het schap halen en er zijn (onder)aannemers die serieus met TWEHA aan de slag gaan. Want met de specifieke TWEHA lijmsystemen:
– zijn meer dan 100 substraten onderzocht en in uitzonderlijke omstandigheden getest op een duurzame hechting;
– wordt in het ontwerpproces advies en ondersteuning gegeven, en
– is begeleiding in de uitvoering de gewoonste zaak van de wereld.

Hoe zit het dan met die loskomende hoeken?
Dat is veelal het gevolg van een combinatie van verkeerde materiaalkeuzes en detaillering. De omstandigheden voor en achter de gevelplaat (in de luchtspouw) verschillen zoveel dat als gevolg van de hierdoor ontstane spanningsverschillen in de gevelplaat deze uiteindelijk permanent zal kromtrekken.
Dit openbaart zich dan vooral op de hoeken van de gevelplaat en leiden aldaar tot fataal wordende afpelkrachten op de lijmverbinding met bezwijken van één van de substraten tot gevolg.

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *