WAAROM EEN OPPERVLAKTEVERBETERAAR BIJ POREUS MATERIAAL ZOALS VEZELCEMENTBOARD?

De mate van dichtheid van een vaste stof (de te verlijmen substraten) geeft water de gelegenheid zich tussen de vaste delen van de vaste stof dringen. In een poreus materiaal, het woord zegt het al, kan het water vrij snel een weg vinden in de poriën van het materiaal.

Ieder materiaal neemt in meer of mindere mate vocht op. Spanning als gevolg van eigen gewicht en windbelasting worden in het plaatmateriaal ten dele opgevangen door de korrelspanning. Het restant wordt opgenomen door de waterspanning.

Normaliter veroorzaakt dit een lichte vormverandering, maar bij poreus materiaal is dat anders. Dan gaan de korrels over elkaar schuiven en zelfs rollen. Maar dat kan uitsluitend als ze ook iets uit elkaar gaan, wat dus een vergroting van het poriënvolume tussen de korrels tot gevolg heeft. Dit proces geeft water weer de mogelijkheid de dan beschikbare ruimtes op te vullen. Dit proces blijft zich herhalen.

De op het poreus materiaal aangebrachte lijmmassa biedt deze gelegenheid niet hetgeen uiteindelijk de ontwikkeling van een waterfilm tussen de lijmmassa en het poreus materiaal tot gevolg zal hebben totdat de adhesie van de lijmverbinding bezwijkt.

Om de beeldvorming te ondersteunen vergelijkt u het met een glijbaan. U gaat op een droge glijbaan zitten en de wrijving van uw ruwe huid of kleding op het materiaal van de glijbaan maakt dat u niet glijdt. Zodra zich een waterfilm zich tussen uw huid of kleding en de glijbaan kan vormen verminderd de wrijving en glijdt u naar beneden.

De oppervlakte verbeteraar TWEHA Prefix X-tra sluit de poriën aan het oppervlak van het substraat, verdeelt de spanning over een groter oppervlak en sluit op deze wijze het hiervoor geschetste fenomeen uit waardoor de, door dit proces mogelijke, onthechting van de lijmverbinding wordt voorkomen.

 

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *