Vervuiling gevelbeplating

Gevelbekleding met plaatmateriaal betekent niet dat je verlost bent van schoonmaak- en onderhoudswerkzaamheden. De meeste soorten gevelplaten zijn weliswaar nagenoeg onderhoudsvrij, maar net als vensterglas wordt aanbevolen de gevelbeplating toch regelmatig te reinigen.

Alle gevels, ongeacht het gebruikte materiaal, hebben een regelmatige onderhoudsbeurt nodig. Zo worden op lange termijn onnodige en hoge kosten vermeden. Tevens behoudt het gebouw zijn aantrekkelijk uiterlijk.
Indien men de vervuiling te lang op de materialen laat inwerken, is het mogelijk dat het zo diep in de poriën van het materiaal gedrongen is dat reinigen vrijwel niet meer op een eenvoudige wijze kan gebeuren.

Vervuiling
Vervuiling die in de lucht en regenwater voorkomt (stof, roet, oliën, vetachtige substanties, enz.) zetten zich, net als op het vensterglas, op het geveloppervlak af. We reinigen regelmatig de vensterramen, maar men verwaarloost veelal de invloed van dezelfde vervuiling op de aanwezige gevelbeplating.

De mate en snelheid waarmee de gevelplaatmaterialen vervuilen, is sterk afhankelijk van hun oppervlak, chemische stabiliteit, hardheid, porositeit, het al dan niet elektrostatisch opgeladen kunnen worden, de omgeving van het gebouw, enz. en varieert derhalve per materiaal of type.

Alg-aanslag en mosvorming
Alg-aanslag en mosvorming is meestal een gevolg van te hoge vochtigheid, te wijten aan geen of onvoldoende ventilatie achter de gevelbekleding. Daarom is het van belang om bij oplevering de gevelopbouw te controleren op de aanwezige ventilatiemogelijkheden.
– Opening aan de onderzijde van het geveloppervlak afgesloten met ventilatieprofiel.
– Opening aan de bovenzijde van het gevelvlak, daktrim niet strak tegen de gevelbeplating!
– En verticaal doorlopende luchtspouw achter de gevelbeplating van minimaal 20 mm over de hele hoogte van de gevel.

Streepvorming
Streepvorming op de gevelbeplating wordt veroorzaakt door een gecentreerde waterstroom als gevolg van detaillering (uiteinde waterdorpel), schroefkoppen of andere uitstekende elementen in het geveloppervlak.
Deze concentreren de (regen)waterstroom en deze geconcentreerde waterstroom bevat omgevingsvuil, afgezet op geveloppervlak, ramen en dorpels, dat mee afgevoerd wordt en uiteindelijk, als gevolg van de geconcentreerde waterstroom,  een vervuilingsstreep op het geveloppervlak laten zien.
Dit is te voorkomen door een goede detaillering en een correcte uitvoering.

De mate en frequentie van onderhoud is dus van invloed op de mate van vervuiling op de gevelbekleding. Dus neem in het ‘glazenwasprogramma’ ook het schoonmaken van de gevelbeplating mee!

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *