RAINSCREEN OF WAT IS EEN GEVENTILEERDE GEVELBEKLEDING?

Een geventileerde gevel is een gevelconstructie met een luchtspouw tussen de isolatie en de uitwendige gevelbekleding. Deze luchtspouw is aan de boven- en onderkant van de gevelvlakken open en heeft open voegen, waardoor een natuurlijke ventilatie van de gevelconstructie wordt gecreëerd. Een geventileerde gevel kun je zien als een regenjas: het beschermt het gebouw tegen de weersomstandigheden en waarborgt tegelijkertijd een gezond binnenklimaat. Daarom spreekt men over geventileerde of rainscreen gevelbekleding.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat een geventileerde gevel in vergelijking met andere gevelconstructies nadrukkelijk voordelen laat zien. Neem bijvoorbeeld een gemetselde of betonnen muur welke bij blootstelling aan een stevige bui regen, vanwege de poreuze aard van de materialen, zal fungeren als een spons. Geventileerde gevels, met veelal een dunne buitenlaag, zorgen ervoor dat het water in de spouw kan worden afgevoerd en elk ander vocht dat door de luchtspouw verdampt. Door de open voegen kan de gevel in de spouw nat worden, maar dit vocht zal dankzij de ventilerende stroming in de luchtspouw snel verdampen.

Een geventileerde (rainscreen) gevelbekleding verbetert het binnenklimaat van een gebouw doordat de directe impact van de zon op het gebouw en daardoor de thermische beinvloeding van de gevelconstructie zelf vermindert. Met een goed ontworpen / geconstrueerde gevel, wordt condensatie in de gevel opbouw voorkomen. Algen- en andere vochtproblemen ontstaan ​​in dat geval niet omdat de gevelconstructie ‘zelf ademend’ is.

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *