ONDERHOUD GEVELBEKLEDING

In de meeste gevallen realiseren gebouweigenaren en -beheerders zich onvoldoende dat aan de gevelbekleding schade zal ontstaan als de gevel niet goed en proactief wordt onderhouden.

De focus ligt veelal op de tevredenheid van de huurder: bijvoorbeeld vochtplekken als gevolg van lekkage worden ‘weggeschilderd’, plafondtegels en vloerbedekking vervangen en de glazenwasser, wiens dagelijkse werk eigenlijk alleen het wassen van vensterramen is, wordt gevraagd even snel wat willekeurige kit aan te brengen op de vermoedelijke plaats van lekkage in de gevel, met andere woorden wordt de dringende behoeften van de gewaardeerde huurder aangepakt zonder allereerst de oorzaak en gevolg goed in kaart te brengen.

Pas als er zich schimmels ontwikkelen, gevelplaten kromtrekken of stukken van de natuursteen panelen, baksteen strips of prefab elementen van het gebouw vallen komt men in actie. Dan pas wordt het veelal noodzakelijk geacht om het probleem te evalueren en een adequaat onderhoudsprogramma op te stellen. En als de benodigde reparaties door twijfel toch vaak te lang op zich laten wachten nemen de reparatiekosten dramatisch toe met als gevolg een enorme last voor de eigenaar, het beheer én de huurders.

Om te voorkomen dat het onderhoudsbudget ‘uit de bocht vliegt’ adviseren wij daarom reeds bij oplevering een adequaat onderhoudsprogramma en – budget op te stellen en er op toe te zien dat de hierin omschreven acties nauwgezet worden opgevolgd. Het spreekwoord is immers: ‘voorkomen is beter dan genezen’

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *