NATUURSTEEN GEVELBEPLATING VERLIJMEN

Het verlijmen gevelbeplating van natuursteen (en keramiek) met Tweha StoneMate wordt inmiddels wereldwijd veel toegepast.
Maar let op! Natuursteen is een natuurlijk materiaal met soms sterk wisselende fysieke eigenschappen. Om die reden dient men altijd (!) een hechtingsproef uit te voeren op een representatief monsterstukje.

Testprocedure:
Breng de lijmril op een zelfde wijze aan als deze op de bouwplaats wordt aangebracht. De test wordt uitgevoerd nadat de lijm volledig is (meestal na 5 dagen) is uitgehard. Procedure:
1. Snij de lijmril over ongeveer 5 cm in de lengte van de lijmrups in.
2. Pak het losgesneden losse stukje lijmril stevig tussen de vingers en tracht deze vervolgens onder een hoek van 90° of meer los te trekken van het substraat.
3. Bij voldoende hechting zal de lijmrups zonder adhesieve breuk moeten inscheuren.

POREUS MATERIAAL
Met betrekking tot de verschillende natuursteensoorten is de porositeit ook van belang. In geval van sterk vocht-opnemende soorten is gebruik van de oppervlakte verbeteraar Tweha Prefix X-tra noodzakelijk.

LEISTEEN
Verlijmen van gelaagde natuursteen zoals lei wordt sterk afgeraden. De gelaagdheid van leistenen maakt dat lei eenvoudig is te splijten. De er  kwaliteit van lei is om die reden niet constant. Deze gelaagdheid maakt ook mogelijk dat water tussen de lagen bij een vorstperiode delaminatie kan veroorzaken. In het meest ongunstigste geval blijft dan een dunne schilfer aan de lijmril ‘hangen’ en ligt het grootste gedeelte van onderhavige gevelplaat op de grond.

Maak in geval van twijfel gebruik van de wereldwijde expertise van onze Partners in Bonding of helpdesk +31 88 999 81 81 voor een verantwoorde uitvoering van uw verlijmde natuursteen project!

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *