MONITORING EN CONTROLE BUITENKLIMAAT

Door het buitenklimaat voortdurend te meten en te controleren ondersteund de door TWEHA geïntroduceerde luchtvochtigheidsmeter de garantie administratie. De externe temperatuursensor communiceert 24/7 met de datalogger voor de registratie, opslag en weergave van temperatuur, relatieve vochtigheid en dauwpunt.
Met de meegeleverde software worden de meetmomenten in uw pc of laptop ingelezen en als Excel-bestand worden toegevoegd aan de garantie documenten.s er geen sprake van regen, vorst of harde wind dan moet er vóór aanvang van de applicatie nog wel gecontroleerd en genoteerd worden wat de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid (RV) zijn op dat moment. Op deze wijze kan het dauwpunt worden bepaald.

Beheersing van het dauwpunt is dus, naast het schoon, droog en vetvrij maken van de te verlijmen oppervlakken, de sleutel tot de kwaliteit van de lijmverbinding. Op het moment dat dauw of condensvorming op het te verlijmen oppervlak ontstaat heeft dit altijd onvoldoende hechting tot gevolg.

Een dauwpunt wordt bereikt doordat koude lucht minder water kan opnemen dan warme lucht. Door afkoeling van warme, vochtige lucht (bijvoorbeeld ‘s nachts) zal het vocht uit de lucht neerslaan op koude materialen zoals de gevelplaat of een aluminium regelwerk. Dit dauwpunt verandert weer zodra het gedurende de dag warmer wordt.

Bij het bereiken van het dauwpunt ontstaat er op het regelwerk en gevelplaat een waterfilm (dauw) die de hechting van de lijm frustreert. Voor een goede verbinding is een droge ondergrond noodzakelijk. Wacht in dergelijk geval totdat de buitentemperatuur wat oploopt en het dauwpunt dientengevolge opschuift, droog de te verlijmen oppervlakken, verwarm deze eventueel even met een föhn.

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *