MICROSENSOREN IN LIJMVERBINDINGEN: TOEKOMSTMUZIEK?

MICROSENSOREN IN LIJMVERBINDINGEN: TOEKOMSTMUZIEK?

Verlijmen is langzamerhand één van de belangrijkste verbindingstechnieken geworden. Daardoor speelt de moderne mechanica zich voornamelijk af in een multi-materiaalcontext.

We weten dat we, om de sterke eigenschappen van de verschillende materialen en componenten optimaal te kunnen benutten, de te toe te passen verbindingstechnieken goed op elkaar moeten afstemmen en voldoende aandacht aan de applicatie moeten eisen. Duurzaamheid en recycleerbaarheid staan hierbij centraal.

Een belangrijk element en uitdaging  is het opvolgen en voorspellen van de functionele levensduur van een multi-materiaalconstructie.
Als gevolg van de snelle evolutie naar een hoger niveau van lijmverbindingen is de voorspelling van de functionele levensduur nog steeds gebaseerd op predicatieve numerieke modellen.

In de toekomst zal men deze modellen koppelen aan een structurele monitoring. Hiervoor worden microsensoren ingebouwd in de lijmverbindingen zelf. Op die wijze zijn we in staat de integriteit van veiligheid kritische lijmverbindingen te monitoren.
De talloze meetdata kunnen vervolgens ook worden getoetst aan de eerdere prognosemodellen om op die wijze een meer nauwkeurige restlevensduur van de verbindingen te kunnen inschatten.

Op die manier wordt een belangrijke stap gezet naar het voorspellen van onder andere vermoeiingslevensduur van complexe, samengestelde multi-materiaalsystemen.

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *