CEDERHOUT ALS GEVELBEKLEDING

TWEHA is veelal betrokken bij geventileerde gevelbekleding met plaatmateriaal van verschillende materialen. We worden echter verdrietig als we de gevelbekledingen zien waarbij cederhout is toegepast. Ceder is een duurzaam naaldhout, meestal afkomstig uit Noord-Amerika. De kleur is bruinachtig rood en vanwege zijn mooie kleur en duurzame eigenschappen ook als gevelbekleding toegepast.

Maar zelfs de meest duurzame houtsoort moet worden beschermd tegen binnendringend vocht. In vochtige omstandigheden zal elke houtsoort namelijk vocht absorberen en weer afgeven bij droog weer.
Bij de recente toepassingen van cederhout als bekleding heeft men zich kennelijk onvoldoende gerealiseerd dat het hout moet worden beschermd. Het ziet er veelal verschrikkelijk uit bij nat weer. Een echt ellendig uiterlijk: donker, nat en vlekkerig.

In een relatief nat klimaat zoals bij ons in de Benelux kan je je oprecht afvragen of deze bekleding wel geschikt is als gevelbekleding. Ter verduidelijking mag worden opgemerkt dat deze foto drie jaar na de oplevering is gemaakt.

1 reactie
  1. Rob
    Rob zegt:

    Bedoelt de auteur met bescherming tegen vocht dat hij vindt dat cederhout moet worden behandeld met een beits o.i.d.? Bij de aftimmering van woonarken is cederhout al jaren populair, zo ook bij buitenverblijven en uitbouwen. Het rood vergrijst op den duur, dit geeft een natuurlijke uitstraling – wordt het nat dan wordt het donkerder. Het droogt uiteindelijk weer licht op indien het juist is gemonteerd, met voldoende ventilatie. Je voorkomt – in tegenstelling tot hout dat wel geschilderd moet worden – kostbare werkzaamheden en cederhout heeft een meer tijdloos karakter dat zich makkelijk combineert met zijn omgeving dan een gekozen kleurtje dat op den duur weer verveelt of onderhoud vergt. Mee eens: lelijke architectuur wordt niet mooier als daar – natgeregend – cederhout op gemonteerd is.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *