BRANDGEVAAR DWINGT HILTON SCHIPHOL TOT NIEUWE GEVEL

De gevel van het anderhalf jaar geleden geopende Hilton-hotel op Schiphol bestaat grotendeels uit brandgevaarlijke panelen. De luchthaven laat deze de komende maanden vervangen, blijkt uit onderzoek van NRC.

Vorige maand vielen er in Londen tientallen doden toen de gevelbekleding van een woontoren zeer snel vlam vatte. Het Hilton op Schiphol is voor zover bekend het eerste Nederlandse gebouw dat na deze ramp de gevel vervangt wegens twijfels over de brandveiligheid.

Schiphol heeft nooit bekendgemaakt dat de gevel van het prestigieuze nieuwe Hilton-hotel – 433 kamers, 23 vergaderzalen en een ballroom – sinds de oplevering in het voorjaar van 2016 niet brandveilig is. Onduidelijk is hoe het kan dat het gebouw, dat vorig jaar de ‘European Hotel Design Award voor beste nieuwbouwhotel’ won, na oplevering gewoon in gebruik werd genomen.

Hongaarse bouwvakkers meldden deze week aan NRC dat zij de gevelplaten van het hotel aan het vervangen waren vanwege „brandgevaar”. Een woordvoerder van de eigenaar van het pand zegt dat „na oplevering gebleken is dat een aantal van de gevelpanelen niet voldoet aan de gestelde brandveiligheidseisen”. Het gaat om de ruitvormige panelen van composiet materiaal waarmee de gevel is bekleed. Die voldoen niet „aan gestelde brandklasse-eisen” en worden vervangen door „aluminium panelen die wel voldoen aan de wettelijke eisen”.

De betreffende woordvoerder zegt dat het hotel gewoon open blijft voor publiek, omdat er geen direct gevaar is. De gevel van het hotel houdt het „slechts één minuutje” minder lang stand in het geval van brand dan wettelijk verplicht „en dat is nog steeds hartstikke veilig”.

Bron www.nrc.nl: brandgevaar dwingt tot nieuwe gevel en failliet maar de gevel moest af

0 reacties

Plaats een Reactie

Reageren?
Hieronder kunt u uw reactie achterlaten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *